A Macedónia nyugati részén található Tetovoi Šarena Džamija több szempontból is különleges és eltér a hagyományos mecsetektől, pompája pedig egészen elképesztő a magyarul Festett mecsetnek.

A Šarena Džamija, avagy Festett mecset Tetovóban, Macedónia északkeleti csücskében található, ez a legnagyobb város az országban, mely albán többségű. Az 53 ezres város kb. 55%-a albán, és 35%-a macedón (2002-es népszámlálás szerint).

A Šarena Džamija 1438-ban épült Isak Bey építész tervei alapján, azonban a legtöbb mecsettel ellentétben, ezt nem bejek, pasák, vagy szultánok építtették, hanem egy egy tetovói lánytestvérpár. Ahogy számos más mecset közelében, itt is épült egy törökfürdő a folyó túloldalán, korábban a fürdő mellett fogadó is működött. Ma a mecsetnél egy gyönyörű kert és egy türbe található, ahol a lánytestvérpár van eltemetve.

A mecsetet 1833-ban Abdurrahman pasa felújíttatta, míg 1991-ben egy fallal vették körbe a muzulmán imahelyet. A Festett mecset viszont leginkább abban tér el a többi mecsettől, hogy kívül-belül színes. A többi ottomán stílusban épült mecsettel ellentétben, ahol kerámiacsempék mozaikja borítja a falakat, itt festett virágmintákkal díszítették a falfelületeket. Egy másik nagy eltérés a többi mecsettel szemben az, hogy ezen épületnek nincs jellegzetes kupolája, mint a többinek. A többi festett kép közül is kiemelkedik Mekka városának ábrázolása, valamint Mohamed próféta síremlékének ábrázolása, amely egyedülálló egész Európában.

A tetovói Festett mecset kihagyhatatlan látnivaló, ha erre jár az ember. Fontos, hogy belépés előtt a szőnyegnél le kell venni a cipőt!