Ha Macedónia, akkor gyakran a képen látható templomot szokták mutatni, de sokan nem tudják, hogy mi látható a képen, most megtudhatod!

Macedóniában talán az Ohridi-tó az egyik legnagyobb látnivaló, nem véletlenül, hiszen a város és a tó is csodálatosan szép, nem beszélve arról a történelemről és kultúráról, ami itt található. A leggyakrabban a képen látható templommal szokták “prezentálni” Ohridot, sőt gyakran Macedóniát is.

A macedón ortodox templomot Sveti Jovan Kaneo néven ismert, amit Szent János teológusról neveztek el. Pontos információk nincsenek a templom építéséről, de valószínűleg a 13. században alapítottk. Feltűnik, hogy a templom külseje eltér a legtöbb ortodox építménytől, ennek oka, hogy Ohridban főleg bizánci stílusú épületek maradtak fenn.

A Kaneo nevet pedig a területről kapta, mivel ezt a szirtet így nevezték korábban. A templom építési stílusában fellelhető az örmény is, hiszen hasonlóan néznek ki a templomok Örményországban is.

A Sveti Jovan Kaneo templom további érdekessége, hogy a talán legismertebb macedón filmben, az “Eső előtt“-ben is szerepelt, a fiatal szerzetes innen futott fel a kolostorba. Érdemes eltölteni itt több időt, hiszen csodálatos a kilátás az Ohridi-tóra, sőt még a domb oldalán lesétálva egy strandot is talál az ember. Aki pedig folytatni szeretné városnézést, annak pedig a Plaosnik-ot sem érdemes kihagynia, ehhez pedig csak egy 15 perces sétát kell megtenni felfelé (vagy lefelé, ha fordítva tekintjük meg a két látványosságot).