Vevčani, egy 3600 lakosú kisváros Macedónia nyugati részén, mely saját köztársaságot kiáltott ki, saját útlevéllel és pénznemmel.

1987-ben, amikor még Jugoszlávia része volt az ország, Vevčaniban található patakot a szocialista vezetőség át akarta irányítani, a lokálpatrióta vevcsaniak pedig tüntetést szerveztek ellene, továbbá nagyobb függetlenséget akartak. Ami 4 évvel később el is jött, hiszen Macedónia 1991-ben egyedüli országként, békésen, népszavazás útján vált ki. Vevčani lakói pedig, hogy nagyobb figyelmet kapjanak nem álltak el a független köztársaság ötletétől, ez azonban végül csak 2002-ben jött el, pontosabban csak elméletileg, hiszen elsősorban a Vevčani köztársaságnak a turizmus fellendítése volt a célja, mintsem, hogy kiváljanak Macedóniából. A város külön régiót is kapott Macedónián belül.

Egyébként kis mérete ellenére Vevčani külön dialektussal és népi hagyományokkal is rendelkezik, saját népviselet, illetve minden év februárjában itt tartják a karnevált, mely a busójáráshoz hasonlóan a résztvevők rémísztő ruhákba öltöznek, hogy elüldözzék a gonosz szellemeket.

Ohridba utazva a hegyi úton (R1201) egy hatalmas kapu és többtucat macedón zászló jelzi Vevčanit. Nem túlzás azt mondani, hogy valószínűleg többszáz macedón zászló van a városban. Vevčani lakói pedig kitalálták, hogy a turizmus fellendítése érdekében jó lenne saját útlevelet és pénznemet is kiadni, ami meg is történt. A pénznem neve Lichnik.

Ezzel pedig Vevcsani valóban elérte a kívánt célt, hiszen nem csak a helyiek, de a turisták számára is kedvelt úticél lett.

Vevcsani legnagyobb látványossága a csodálatos természet, a patakok és források, melyek körülveszik a települést.

Emellett ne hagyjuk ki a város régi épületeinek megcsodálását sem.