Minden, amit Macedóniáról tudnod kell! Árak, szállások, utak, beutazás és minden hasznos infó egy helyen ABC-sorrendben.

 

A, mint alapinfo

Macedónia (hivatalos nevén) Észak-Macedónia a Balkán-félszigeten található, északon Szerbia és Koszovó, nyugaton Albánia, délen Görögország, keleten pedig Bulgária határolja. Az ország területe 25 ezer négyzetkilométer (negyede Magyarországnak), lakossága pedig 2 millió fő. Macedónia 1991-én vált független országgá, Jugoszláviától kiválva. Az ország az Európai Unió tagjelöltje, a NATO és az ENSZ tagja. Macedónia fővárosa és legnagyobb városa, a nagyjából 600 ezer lakosú Szkopje.

 

 

B, mint beutazás

Macedóniába érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehet belépni. Az aktuális belépési szabályokról tájékozódjon a Konzuli Szolgálat weboldalán.

C, mint cirill ABC

Macedóniában cirill ABC-használnak, de ettől nem kell megijedni, mert rövid idő alatt megtanulható.

E, mint emberek

Macedóniában az emberek nagyon kedvesek és vendégszeretőek, szeretnek beszélgetni és nagyon érdeklődő típusúak. Az utazás során érdemes minél több emberrel beszélgetni és megismerkedni, bár kívülről úgy tűnhet, hogy komorak, valójában nagyon melegszívűek és nem mellesleg őszínték.

 

F, mint fizetés

A legtöbb helyen csak készpénzzel lehet fizetni, bankkártyával nem. A legtöbb étteremben, kisebb boltokban, múzeumokban is csak a készpénz elfogadott. Természetesen a benzinkutak, nagyobb boltokban bankkártyával is tudnak fizetni.

 

H, mint hívás

Macedónia előhívója a +389

 

I, mint időjárás

Természetesen nehéz általános igazságot írni, de alapvetően Macedóniában a legtöbb helyen melegebb van nyáron, mint Magyarországon. Ellenben a telek nagyon hidegek, főleg a hegyekben, gyakoriak a mínuszok és a havazás is. Az időjárás változhat az ország különböző pontjain, nyáron Szkopjében kb 5 fokkal melegebb van, mint Ohridban.

Az időjárást bármilyen erre specifikus weboldalon lehet követni, mi az accuweather.com oldalt szoktuk nézni (https://www.accuweather.com/en/mk/north-macedonia-weather)

 

K, mint költségek

Aki, arra számít, hogy Macedónia rendkívül olcsó és bármit meg tud venni, azt ki kell hogy ábrándítsuk. Tény, hogy Magyarországhoz képest valamivel olcsóbb Macedónia, de például a bolti árak nagyjából megegyeznek, a minőségi alkohol drágább, a cigaretta, belépők és az éttermi árak olcsóbbak Macedóniában. Szállás terén is jó lehetőségek vannak az egyéni igényeknek megfelelően (erről bőven a szállás résznél).

 

P, mint pénzváltás
Macedónia hivatalos fizetőeszköze a macedón dénár. 1 macedón dénár nagyjából 5 forintnak felel meg. Az árfolyam sávosan rögzítve van az euróhoz, így ez nem nagyon változik. Euróval is sok helyen lehet fizetni, de érdemes helyi pénzzel fizetni, mert árban is jobban járhat az ember. Magyarországon tudomásunk szerint nem vagy csak nagyon rossz árfolyamon lehet macedón dénárt váltani, így eurót érdemes vinni és azt kint átváltani dénárra.

A repülőteret kivéve szinte mindenhol ugyanúgy váltanak, nincs olyan különbség az árfolyamban, mint Magyarországon. Azonban pénzváltók csak nagyobb városokban vannak, így érdemes ezzel számolni.

 

Sz, mint szállások
Macedóniában a szállások jó minőségűek. A nagyobb városokban számos híres szállodahálózat hotelei is megtalálhatóak, de az apartmanok is nagyon jó minőségűek.
Érdemes inkább utóbbit választani, főleg Ohridban, ahol gyakran a család házába költözhet be az ember (külön szoba, gyakran külön emelet). Ez egy különleges élmény lehet hiszen megismerkedhetünk a szállásadóval, amire nem mindenhol van lehetőség.

 

T, mint tömegközlekedés:
Macedóniában a tömegközlekedés korlátozottan elérhető. Bár van vonat, sok helyre nem lehet vele eljutni, Bitola, Veles például elérhető. Leginkább busszal lehet közlekedni a városok között, érdemes viszont számolni azzal, hogy ritkán jár. Szkopjében a buszhálózat jó, de a látnivalók gyalog is könnyedén bejárhatóak. A taxit is lehet használni nyugodtan, a budapesti árak töredéke, ha tudunk érdemes előre megállapodni az árban.

 

 

U, mint Utak:
Az utak minősége változó lehet, de alapvetően jó minőségűek. Az ország közepén a Vardar folyó mentén található autópálya, amin Gevgelija felé Görögországba lehet utazni. Ohrid felé is építenek autópályát, ez egyelőre Gosztivar-ig tart, onnan főút van. Leginkább a hegyekben fordulhat elő rosszabb minőségű út, de alapvetően egész Macedóniában normális minőségű az úthálózat. Az elmúlt évek során számos útfejlesztési építkezés zajlott Macedóniában.

 

Nem találtál választ kérdésedre? Nyugodtan tedd fel nekünk e-mailben (iranymacedonia@gmail.com) vagy a Facebook csoportunkban (Irány Macedónia!)