Macedónia gasztronómiája a Balkánon belül is különlegesnek számít, egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb ételei, kiváló borai és a helyiek szíve, lelke miatt. 

Magyarországhoz hasonlóan Macedóniában (és számos balkáni országban) a paprikának nagy hagyománya van, ott van például a fetával töltött macedón paprika, vagy az ajvár. Nincsen olyan étel szinte, amiben ne lenne paprika vagy nem ízesítenének vele. A lenti linkre kattintva nézhetitek meg azt a 25 perces magyar szinkronos dokumentumfilmet, amely során egy olyan macedón család életét követhetjük végig, akik paprikával foglalkoznak, miközben számos tradicionális ételt készítenek, mint például a babos Tavcse-gravcse-t.

Évszázadok óta termesztenek Macedóniában dohányt, a fajták a Balkán legjobbjai között vannak. De a régió vitathatatlan királynője a paprika. Frissen vagy szárítva szinte minden macedón ételben megtalálható. Ritka és régi fajta a bukovai fűszerpaprika. Az ajvár, a padlizsános paprikapüré a macedón nemzeti étel. A pitulica, a macedón palacsinta csak vízből, lisztből és sóból áll, sósan, juhsajttal és fokhagymával eszik.

A dokumentumfilm a linkre kattintva nézhető meg. 

A macedón ételekhez pedig hozzátartoznak az ország kiváló borai is, a rendkívül sok napsütés óra és a tökéletes éghajlat miatt különleges borokat készítenek. Az ország legnagyobb borászata a Tikves, melyet 1885-ben alapítottak.